volver

Fra Mexico til Trømborg

I dag åpner Ana Luisa Rebora (39) utstilling i Tuben galleri i Askim. Etter at maleren brøt opp fra Mexico for å bosette seg i Trømborg, ble både hennes kunst og hverdag endret.

Av Lars Johan Wiker

Publisert  29.03.2001 - 09:47 Oppdatert 27.01.2003 - 10:12

 

 (EIDSBERG) – Her er lyset, fargene og klimaet helt annerledes, sammenlignet med mitt hjemland. Dermed har bildene skiftet karakter også, sier Ana Luisa Rebora.
Talende nok har hun kalt utstillingen «Cambio de piel», som norsk betyr hamskifte.
Maleriene laget i
Mexico er intense og fargesterke, og det meste er badet i det gule sollyset. Produksjonen i Norge er blitt blekere og dusere. Samtidig har Reboras papirbilder endret seg av mer prosaiske grunner.
Hele livet har jeg malt i olje, men har jeg måttet over til akryl. Det er jo kaldt her at oljen aldri får mulighet til å tørke, ler hun. Rebora åpnet sin første utstilling som 14-åring, og siden har kunsten vært hennes yrke.
Jeg lever for å male, og maler for å leve. For meg er dette min måte å kommunisere med andre mennesker , sier hun. I tillegg til å ha stilt ut i hjemlandet, har hun vist bilder under opphold i Tyskland, Italia, Spania og
USA. Rebora er stort sett selvlært som billedkunstner.
– Å studere ved et akademi har aldri falt meg inn. Jeg hater skoler. En kunstner finne sin egen stil, og det gjør man best ved disiplinert arbeid, sier hun.
Det er kjærligheten til trømborgbonden
Freddy Ruud (43) som gjorde at Rebora forlot
Mexico til fordel for Norge.
Hjemme hadde jeg alt, bortsett fra ham.
Da vi traff hverandre hos felles venner i Fredrikstad for ti år siden, var det forelskelse ved første blikk, avslører Ana Luisa Rebora. I alle disse årene har de holdt kontakten via telefon og altfor korte ferieturer, før de endelig ble smidd i hymens lenker for fire måneder siden.
Da bryllupsdagen opprant med dobbel regnbue himmelen, forsto jeg at vi er ment for hverandre, smiler hun.
Et uthus Ruud gård fungerer som arbeidsrom for kunstneren. Her er mesteparten av det du ser hengende i Tuben galleri blitt til.
Utstillingen markerer først og fremst starten mitt kunstnerliv i Norge;
min måte å fortelle at her er jeg, sier Ana Luisa Rebora