volver

Ble glad i det blå

Askim::

For tre år siden møtte Ana Luisa Rebora de blå tonene i det norske folket og det blå lyset i den norske naturen. Det ble traumatisk for den varme, temperamentsfulle billedkunstneren fra Mexico. Men maler også Ana Luisa blått.

Av Kari Middelthon

Publisert  26.11.2003 - 09:00 Oppdatert 26.11.2003

Tips en venn om denne saken

Skriv ut denne siden

Se større bilde

Ny utstilling: Ana Louisa Rebora har funnet nye farger i Norge

Fra millionbyen Guadalajara med 8 millioner innbyggere og et rikt og spennende kulturliv, fant Ana Luisa kjærligheten og sjebnen på en liten gård langt ute i Trømborg hos Freddy Ruud. Ensomheten i de langstrakte brune jordene, kuldegradene i luften og den innadvendte norske folkesjelen viste seg i de første bildene hun malte i Norge. Små, ensomme gråhvite hus og mye brune farger. Det ble en stor overgang fra varme mexicanske kulører.

Lørdag er 24 malerier i olje, akryl og collage klare på veggene i Galleri Graff. Mange av dem har fått den norske blå tonene.

–Jeg ville så gjerne male det norske lyset. Blått, violett og sølv. Men det var vanskelig. Nå er jeg blitt vant til det og liker det. Nå ser jeg landskapet og skjønnheten her i Norge og i Indre Østfold. Gjennom de lange dagene lærte jeg de norske fargene å kjenne, smiler Ana Luisa.

Hun kom av kjærlighet og hun blir her.

–Jeg traff min mann allerede i 1990. Da hadde jeg vært mange ganger i Norge. Både for å besøke Freddy, og ha separatutstillinger. Men jeg kunne ikke tenke meg å bo her. Jeg ga etter for kjærligheten til slutt. Jeg er sta. Det er stille her, men jeg vet at jeg må lære å ta imot og lære å gi. Etterhvert har jeg skjønt at livet selv er noe jeg finner inne i meg. Da betyr det ikke mye hvor man bor. Jeg tror sjebnen, smiler Ana Luisa.

Den bragte henne til Trømborg i Indre Østfold. Det måtte bety noe. Både for henne som menneske og som kunstner.


Blått: Et stort bilde i blandingsteknikk av et norsk landskap som skal stilles ut på Galleri Graff.
Savner latteren

I Mexico er hun en kjent billedkunstner og har hatt mange utstillinger, både i sitt hjemland, i Europa, USA og Norge. I Mexico blir hennes nye, blå farger møtt med begeistring. Når vinteren er på det kaldeste, reiser hun fra Trømborg og blir i Mexico til april for å arrangere utstillinger og treffe familien.

Ana Luisa selger ut alt hun lager. Men hun slutter aldri å forundre seg over de blå tonene som bor i sine nye landsmenn. Hun savner latteren.

–Hvorfor virker dere så ensomme og deprimerte? Hvorfor ler dere ikke mer? Men jeg lærer å forstå dere. Jeg ser den litt innadvendte kvaliteten som bor i nordmenn. Vennskapet kommer fra hjertet. Når dere åpner dere for venner kommer impulsiteten og varmen fram, smiler Ana Luisa.

Skriv mer kultur

Hun er elsket av publikum som kjøper hennes bilder. Det er det viktigste for Ana Luisa. Hun forstår ikke det rigide systemet som forlanger at kunstnere må være akademisk utdannet for å bli godtatt fullt ut som kunstner.

– Jeg skjønner heller ikke hvorfor det brukes så lite penger på kultur i Norge. Avisene skriver alt for lite om den også. I andre land er det egne store kulturbilag i avisene. Dere har jo nok å skrive om, mener Ana Luisa Rebora.