volver

 

 

Store kontraster Slik livet til kunstnersjelen Ana Luisa Rébora har vært og er.

 Bilder om døden Ana Luisa Rébora viser en rekke sorgtunge, men vakre, bilder på Galleri Mamen frem til 6. september. 
		 Kjøp bilde

Bilder om døden Ana Luisa Rébora viser en rekke sorgtunge, men vakre, bilder på Galleri Mamen frem til 6. september.


 

Ville helst ha malt gladere

Søndag åpner Ana Luisa Rébora fra Eidsberg og Mexico utstilling på Galleri Mamen. De fleste monotypiene er skapt i sorg.

– Jeg planla og male gladere bilder. Men jeg maler det jeg føler, og dette har vært en sommer med sorg og mange tårer etter at faren min døde i mai, forteller Ana Luisa til Moss Avis.
Hun er så anerkjent at hun senere i år skal holde en utstilling sammen med Mexicos mest kjente nålevende maler, Francisco Toledo.
– Jeg har snakket med ham, og vi er enige om at vi må male det vi har inni oss – det blir ikke bra om vi prøver å male lekbetont når vi har det tungt, sier kunstneren.

Ulevelig stille

Hun ber oss ha henne unnskyldt om det kommer noen tårer mens vi prater, men ender raskt opp med å fortelle en sprudlende livshistorie. Om hvordan en kvinne som vokste opp i en by med sju millioner mennesker hjemme i Mexico har havnet på en bondegård i Eidsberg. "Stucked in the middle of nowhere", som "Ana i ødemarka" selv smiler.
Jeg kom til Norge første gang 1980-tallet for å besøke en venninne i Fredrikstad.
Det var stille og fint her. Men jeg kjente at jeg ville dø om jeg bodde her.

Kjærlighet

Hun traff Freddy Ruud fra Eidsberg. De ble forelsket. Men Ana Luisa maktet simpelthen ikke å bo i Norge. Så hun flyttet hjem til Mexico. Freddy fulgte etter, men fikk lynende klar beskjed:
– Glem det! Glem oss! Du har gården din der. Jeg har livet mitt her!
Sju år senere holdt Ana Luisa en stor utstilling i Tyskland. Hun bestemte seg for å ta en snartur opp til Norge for å treffe venner.
– Og gjett hvem som til min overraskelse tok meg imot på flyplassen? Jo, Freddy! Smiler Ana Luisa.

Halvtids ekteskap

Han hadde sin baktanker og hun ble forelsket på ny.
– Han driver frem så vakre juletrær! Virkelig vakre! Og "honeymoon-en", hvetebrødsdagene, brukte jeg til å stå å selge juletrær i kulda. Det gjorde jeg to desembermåneder på rad. Før jeg fastslo at jeg ikke kan være i Norge om vinteren. Så nå er jeg hjemme i Mexico om vinteren og i Norge i sommerhalvåret, forteller Ana Luisa.

Stillhet

Hun er nysgjerrig og elsker storbyer. Omtrent hver tiende dag må hun en tur til Oslo og få kulturinntrykk.
– Iblant skriker det inni meg etter å komme til London eller Paris. Men å bo på landet har likevel gjort noe med meg og har sine gode sider. Jeg kan male uten at jeg trenger å pynte meg eller gre håret først. Og jeg hører min indre stemme bedre. Og så koker jeg masse!
– Koker?! Mat eller bilder?
– Begge deler, svarer Ana Luisa Rébora, som har utstillingsavtaleboken full tillangt ut i 2012.

MOSS-AVIS.NO Publisert lørdag 22. august 2009 kl.